Houten loopfiets (motor) BMW R 1200 GS adventure (handgemaakt)

     

 

Toe ik het idee voorstelde dat ik de “Harley Hobbelmotor” van fantv wilde gaan maken, kreeg ik van mijn zoon het antwoord: pap ik rij een BMW 1200 GS adventure hoor.

Hierdoor werden de plannen dus gewijzigd en moest ik zelf met het ontwerpen beginnen.

De uitgangspunten: Houten motor gemaakt om als hobbelmotor en als loopmotorfiets gebruikt te kunnen worden.Zo kan hij al door hele jonge kinderen binnen gebruikt worden.

De uitwerking: Het model is op schaal nagemaakt van een BMW 1200GS, uitgevoerd in multiplex. Voor de wielen is gekozen voor luchtbanden zodat de motor buiten als loopfiets gebruikt kan worden.

 

Omschrijving van de gevolgde werkwijze:

Om de grote lijnen van de motor duidelijk te krijgen heb ik van een vector-tekening de buitenste lijnen overgetrokken.

 

 

Met verhoudingen van deze overgetrokken tekening ben ik gaan schuiven, zodat ik een formaat stepwiel 12 inch in de voorvork en achterbrug kon plaatsen. Toen ik deze tekeningen vergeleek met de tekeningen van de hobbelmotor van FanTV, kwam ik er achter dat de voorvork van de BMW door de kuip heen loopt en bij de Harley draait op het frame zonder kuip.

Nu heb ik een tekening gemaakt van de 3 dimensionale opbouw van het frame en voorvork

 

 

Nadat ik alle onderdelen op de juiste verhouding uitgetekend had, heb ik ze op de plaat hout gepositioneerd. Zo kon ik goed passen hoe een en ander zonder veel zaagverlies moest.

 

De onderdelen uitzagen en stap voor stap gaan bouwen.

       

Houten BMW R 1200 GS loopfiets naast zijn grote broer.

 

Een link waar ik veel aan gehad heb is: https://www.fantv.nl/woon/slaapkamer/19856-een-hobbelmotor-maken

Terug naar projecten overzicht